OKÉNKO LIDOVÉHO ŘEMESLA – pro č.16
BOUŘKA V ŘÍJNU TŘEBAS MALÁ, SOTVA NA TO ZIMA STÁLÁ
Nastal podzim, ve staročeštině se tomuto kouzelnému období říkalo jeseň. Období, kdy dny se krátí, slunce již nemá tu sílu, ranní chlad a mlžné opary zahalují krajinu do pohádkových scenérií. Listy stromů a keřů se vybarvují do palety barev, celá země se stává přenádhernou zahradou…
Sklizeň ovoce, zeleniny, dozrávání vína, vše je nutné zpracovat a dobře uskladnit, připravit se tak na dlouhé zimní období. Naši předkové se na zimní období připravovali pečlivě, měli to o mnoho složitější.
ZÁŘÍ VÍNO VAŘÍ, ŘÍJEN VÍNO PIJEM
ČÍM DÉLE U NÁS VLAŠTOVKY V ŘÍJNU PRODLÉVAJÍ, TÍM DÉLE PĚKNÉ A JASNÉ DNY POTRVAJÍ
DEŠTĚM-LI SE KONEC ŘÍJNA ROZVODNÍ, ZNAMENÁ, ŽE PŘÍŠTÍ ROK SE ZÚRODNÍ
KDYŽ DLOUHO LISTÍ NESPADNE, TUHÁ ZIMA SE PŘIKRADNE
LIDOVÉ ŘEMESLO NA TŘ. J. P. KOUBKA 3
Sezóna spěje pomalu ke konci. O minulém víkendu jsme měli z rodinných důvodů nečekaně zavřeno. Omlouváme se proto všem, kteří se k nám vydali.
Tato sobota už bude opět v normálu. Také my se pomalu připravujeme na podzimní a zimní prodej s předzvěstí vánočního času.
PŮJČOVNA LODĚK je stále v provozu.
Náš tip na říjen: slaměné ošatky na kynutí chleba i na ovoce a zeleninu nebo hotové koláče
KOLÁČE Z TVAROHOVÉHO TĚSTA
Blíží se posvícení, vyzkoušejte rychlé koláče z tvarohového těsta!
35 dkg polohrubé mouky, 15 dkg hladké mouky, 2 vejce, 13 dkg cukru, 25 dkg tučného tvarohu, 8 lžic mléka, 8 lžic oleje, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, špetka soli.
Drobenka: 5 dkg másla, 5 dkg cukr krupice, 6 dkg hrubá mouka
Hotové těsto nechte jen cca 20 minut odležet a můžete tvarovat koláčky s náplněmi dle vaší chuti.
KDO NA PODZIM ŠETŘÍ, TOHO ZIMA NEVYHLADOVÍ
Eva Fučíková, lidové řemeslo
Košík je prázdný.