OKÉNKO LIDOVÉHO ŘEMESLA – pro č. 19
LISTOPADOVÉ SNĚŽENÍ, VŮBEC NEVADÍ OSENÍ
Čas kolem sv. Martina je dlouhodobě spojován s prvními sněhovými vločkami. Bílá zima v tuto dobu na sebe často upozorní. V posledních letech jsme si trochu odvykli od bohatých sněhových nadílek, vysokých závějí, sněhových bouří a metelic. Jak se však letošní zima vybarví, to se teprve ukáže.
O MARTINĚ PO LEDU, O VÁNOCÍCH PO BLÁTĚ
SVATÁ ALŽBĚTA, SE SNĚHEM PŘILÉTÁ
PŘITRHLA-LI ZIMA S KATEŘINOU, BÝVÁ DO OMRZENÍ
LIDOVÉ VÁNOCE S ČESKOU POHÁDKOU
Adventní čas se skutečně přiblížil, a proto vás všechny již nyní srdečně zveme na předvánoční prodej, který se uskuteční v průjezdu na tř. J. P. Koubka 3 každou sobotu od 9.00 do 14.00 hodin i déle, od 6. listopadu do poloviny prosince. V atmosféře lidových Vánoc vám tak nabídneme malé zastavení v dnešním uspěchaném čase. Ozdoby z přírodních materiálů spolu s ostatními dekoracemi navodí neopakovatelné kouzlo interiérů našich předků. Vše je doplněno kresbami z pohádek našeho předního výtvarníka Jiřího Trnky.
NÁŠ TIP: MODROTISKOVÝ BETLÉM
VÁNOCE A KOŘENÍ
Vánoční i předvánoční čas byl v příbytcích našich předků přímo provoněn bylinami a kořením. Z koření cizokrajného to byl např. anýz, badyán, fenykl, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, nové koření, pepř, skořice, šafrán, vanilka a zázvor. Jednotlivým kořením se i dnes přičítají léčivé účinky zejména na trávení, ale i jiné neduhy. Odborníci doporučují užívat různá koření pokud si chceme zachovat pevné zdraví.
ANÝZ – Anýz jísti – zdraví a vysoké stáří tě nemine. Pochází z Malé Asie a Středomoří. Jednoletá bylina cca 50 cm vysoká, připomínající kvetoucí mrkev. Používá se do kompotů, likérů a pečiva,
BADYÁN – čínský anýz, nazývaný též hvězdičkový nebo hvězdový anýz, do střední Evropy se dostal počátkem 18. století. Používá se do kompotů, povidel, sladkého pečiva, perníků, k aromatizování čajů a k dekoracím.
FENYKL -pochází ze Středomoří, používá se k nakládání zeleniny, do polévek, omáček, mas, ale i do likérů a sladkého pečiva
HŘEBÍČEK – roste planě v Indonesii. Jako koření je znám od pradávna, ještě z dob před naším letopočtem. Dnes se používá k nakládání zeleniny, při výrobě uzenin, likérů, vín, omáček, ale i sladkého pečiva, ústních vod a voňavek. Hřebíček upravuje trávení a pomáhá od bolesti zubů. Odvar z něho se používá k postřiku rostlin proti škůdcům. (pokračování příště)
DEN SVATÉHO MARTINA ZIMNÍ ČASY ZAČÍNÁ
Eva Fučíková, lidové řemeslo
Košík je prázdný.