přejít na hlavní menu přejít na kontextové menu

Blatenské listy 2021/19

OKÉNKO LIDOVÉHO ŘEMESLA – pro č. 19

 

 

LISTOPADOVÉ SNĚŽENÍ, VŮBEC NEVADÍ OSENÍ

 

  Čas kolem sv. Martina je dlouhodobě spojován s prvními sněhovými vločkami. Bílá zima v tuto dobu  na sebe často upozorní. V posledních letech jsme si trochu odvykli od bohatých sněhových nadílek, vysokých závějí, sněhových bouří a metelic. Jak se však letošní zima vybarví, to se teprve ukáže.

 

O MARTINĚ PO LEDU, O VÁNOCÍCH PO BLÁTĚ

SVATÁ ALŽBĚTA, SE SNĚHEM PŘILÉTÁ

PŘITRHLA-LI ZIMA S KATEŘINOU, BÝVÁ DO OMRZENÍ

 

 

LIDOVÉ VÁNOCE S ČESKOU POHÁDKOU


  Adventní čas se skutečně přiblížil, a proto vás všechny již nyní srdečně zveme na předvánoční prodej, který se uskuteční v průjezdu na tř. J. P. Koubka 3 každou sobotu od 9.00  do 14.00 hodin i déle, od 6. listopadu do poloviny prosince. V atmosféře lidových Vánoc vám tak nabídneme malé zastavení v dnešním uspěchaném čase. Ozdoby z přírodních materiálů spolu s ostatními dekoracemi navodí neopakovatelné kouzlo interiérů našich předků. Vše je doplněno kresbami z pohádek našeho předního výtvarníka Jiřího Trnky.

 

NÁŠ TIP: MODROTISKOVÝ BETLÉM


 

VÁNOCE A KOŘENÍ


  Vánoční i předvánoční čas byl v příbytcích našich předků přímo provoněn bylinami a kořením. Z koření cizokrajného to byl např. anýz, badyán, fenykl, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, nové koření, pepř, skořice, šafrán, vanilka a zázvor. Jednotlivým kořením se i dnes přičítají léčivé účinky zejména na trávení, ale i jiné neduhy. Odborníci doporučují užívat různá koření pokud si chceme zachovat pevné zdraví.

ANÝZ – Anýz jísti – zdraví a vysoké stáří tě nemine.  Pochází z Malé Asie a Středomoří. Jednoletá bylina cca 50 cm vysoká, připomínající kvetoucí mrkev. Používá se do kompotů, likérů a pečiva,

BADYÁN – čínský anýz, nazývaný též hvězdičkový nebo hvězdový anýz, do střední Evropy se dostal počátkem 18. století. Používá se do kompotů, povidel, sladkého pečiva, perníků, k aromatizování čajů a k dekoracím.

FENYKL -pochází ze Středomoří, používá se k nakládání zeleniny, do polévek, omáček, mas, ale i do likérů a sladkého pečiva

 

HŘEBÍČEK – roste planě v Indonesii. Jako koření je znám od pradávna, ještě z dob před naším letopočtem. Dnes se používá k nakládání zeleniny, při výrobě uzenin, likérů, vín, omáček, ale i sladkého pečiva, ústních vod a  voňavek. Hřebíček upravuje trávení a pomáhá od bolesti zubů. Odvar z něho se používá k postřiku rostlin proti škůdcům. (pokračování příště)

 

 

DEN SVATÉHO MARTINA ZIMNÍ ČASY ZAČÍNÁ

                                                                                                                                                                                                                                                Eva Fučíková, lidové řemeslo

 

 

 

 

 

 
SEZNAM ČLÁNKŮ

Přihlášení


Zaregistrujte se Zapomněli jste heslo?

Zasílání novinek

Košík

Košík je prázdný.

Novinky

  • 4.1.25 ÚSPĚŠNÝ NOVÝ ROK 2025
    Všem milovníkům uměleckého řemesla přejeme do nového roku hodně zdraví, štěstí, lásky, optimismu i tvůrčích nápadů nebo jen, aby vás obdiv ke všemu rukodělnému neopouštěl a zachovali jste nám i nadále svoji přízeň.
  • 4.1.25 PRODEJ NA TŘ. J. P. KOUBKA 3
    V letošním roce zahájíme prodej v Blatné počátkem února. Jako obvykle každou sobotu od 9.00 - 14.00 hod. Opět s nabídkou českého řemesla všeho druhu. Těšíme se na vaši návštěvu.
Lidové řemeslo
www.lidove-remeslo.cz
Lidové řemeslo
© 2009-2025 Lidove-remeslo.cz Lidove-remeslo.cz, Eva Fučíková, email obchod@lidove-remeslo.cz
Lidové řemeslo Lidové řemeslo Lidové řemeslo Lidové řemeslo Lidové řemeslo