OKÉNKO LIDOVÉHO ŘEMESLA – pro č. 19
LISTOPADOVÉ SNĚŽENÍ, VŮBEC NEVADÍ OSENÍ
Čas kolem sv. Martina je dlouhodobě spojován s prvními sněhovými vločkami. Bílá zima v tuto dobu na sebe často upozorní. V posledních letech jsme si trochu odvykli od bohatých sněhových nadílek, vysokých závějí, sněhových bouří a metelic. Jak se však letošní zima vybarví, to se teprve ukáže.
O MARTINĚ PO LEDU, O VÁNOCÍCH PO BLÁTĚ
SVATÁ ALŽBĚTA, SE SNĚHEM PŘILÉTÁ
PŘITRHLA-LI ZIMA S KATEŘINOU, BÝVÁ DO OMRZENÍ
LIDOVÉ VÁNOCE S ČESKOU POHÁDKOU
Adventní čas se skutečně přiblížil, a proto vás všechny již nyní srdečně zveme na předvánoční prodej, který se uskuteční v průjezdu na tř. J. P. Koubka 3 každou sobotu od 9.00 do 14.00 hodin i déle, od 6. listopadu do poloviny prosince. V atmosféře lidových Vánoc vám tak nabídneme malé zastavení v dnešním uspěchaném čase. Ozdoby z přírodních materiálů spolu s ostatními dekoracemi navodí neopakovatelné kouzlo interiérů našich předků. Vše je doplněno kresbami z pohádek našeho předního výtvarníka Jiřího Trnky.
NÁŠ TIP: MODROTISKOVÝ BETLÉM
VÁNOCE A KOŘENÍ
Vánoční i předvánoční čas byl v příbytcích našich předků přímo provoněn bylinami a kořením. Z koření cizokrajného to byl např. anýz, badyán, fenykl, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, nové koření, pepř, skořice, šafrán, vanilka a zázvor. Jednotlivým kořením se i dnes přičítají léčivé účinky zejména na trávení, ale i jiné neduhy. Odborníci doporučují užívat různá koření pokud si chceme zachovat pevné zdraví.
ANÝZ – Anýz jísti – zdraví a vysoké stáří tě nemine. Pochází z Malé Asie a Středomoří. Jednoletá bylina cca 50 cm vysoká, připomínající kvetoucí mrkev. Používá se do kompotů, likérů a pečiva,
BADYÁN – čínský anýz, nazývaný též hvězdičkový nebo hvězdový anýz, do střední Evropy se dostal počátkem 18. století. Používá se do kompotů, povidel, sladkého pečiva, perníků, k aromatizování čajů a k dekoracím.
FENYKL -pochází ze Středomoří, používá se k nakládání zeleniny, do polévek, omáček, mas, ale i do likérů a sladkého pečiva
HŘEBÍČEK – roste planě v Indonesii. Jako koření je znám od pradávna, ještě z dob před naším letopočtem. Dnes se používá k nakládání zeleniny, při výrobě uzenin, likérů, vín, omáček, ale i sladkého pečiva, ústních vod a voňavek. Hřebíček upravuje trávení a pomáhá od bolesti zubů. Odvar z něho se používá k postřiku rostlin proti škůdcům. (pokračování příště)
DEN SVATÉHO MARTINA ZIMNÍ ČASY ZAČÍNÁ
Eva Fučíková, lidové řemeslo
Košík je prázdný.
Opět jsem zahájili provoz půjčovny loděk. Loďky možno vypůjčit po celý týden. V sobotu i v neděli je stanoviště v prodejně lidového řemesla na tř. J. P. Koubka 3. Od 9.00 do 17. hod. Mob. 736765747 E. Fučíková, objednávky rezervace, informace.V týdnu lze loďku vypůjčit v infocentru na J. P. Koubka 4.
Od 10.00 do 16.30 hod.