OKÉNKO LIDOVÉHO ŘEMESLA – pro č. 2/2014
NA SVATOU DOROTU, TEČE RÁDO DO BOTŮ (6. 2.)
SVATÁ DOROTA ROZDÁVÁ PTÁČATŮM PÍSNIČKY
ÚNOR DLÁŽDÍ CESTU K JARU
Letošní zima zatím mírná přechází do druhého měsíce, dny se prodlužují, ptáčkové se občas ozývají. Nastala doba masopustů a taškařic, dobrého jídla a pití.
A tak i my vám tentokrát předkládáme jeden ze staročeských receptů, kterým můžete obohatit svůj jídelníček. Získáte tak dobrotu bez chemie a konzervačních látek.
JÁTROVÁ PAŠTIKA
500 g kachních nebo drůbežích jater, 500 g vepřového bůčku, 100 g slaniny, 4 lžíce koňaku, muškátový oříšek, pepř, sůl
Nejdříve nakrájíme asi 150 g jater na půlcentimetrové plátky a dáme je stranou. Ostatní játra dvakrát umeleme s vepřovým bokem, osolíme, opepříme, strouhneme muškátového oříšku (podle fantazie můžeme dodat i naše oblíbené zelené koření) a přilijeme koňak. Vše dobře promícháme. Kameninovou, litinovou nebo ze žáruvzdorného skla misku vyložíme plátky slaniny, na které rozetřeme půlku masové směsi, poklademe plátky jater a znovu vrstvíme mleté maso. Vršek poklademe plátky slaniny. Pečeme zvolna v troubě přikryté pokličkou nebo alobalem asi dvě hodiny. Paštiku podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem.
LIDOVÉ ŘEMESLO JE TU PRO VÁS VŽDY V SOBOTU DOPOLEDNE V PRŮJEZDU POD BLATENSKOU VĚŽÍ
Od počátku letošního roku nás pravidelně můžete zastihnout každou sobotu dopoledne od 9.00 – 12. 00 v průjezdu u obchodu s textilem pod blatenskou věží. I když zatím jen pomalými krůčky se blíží letošní jarní svátky, už nyní u nás můžete dostat celou řadu výrobků z naší velikonoční nabídky. Např. řehtačky i velké s klikou (viz. foto), klapačky pro nejmenší, píšťalky, dřevěné praky, hliněné kuličky pro jarní hru i s plátěnými pytlíčky, také pytlíčky na bylinky a jiné poklady, dále potom slaměné ošatky v současné době velmi oblíbené pro vás, kdo pečete domácí chléb, malované perníčky i domácí preclíky a mnoho dalšího co potěší vaše blízké, které mnohdy chcete obdarovat třeba jen nějakou maličkostí.
Znovu se objeví v naší nabídce jablečný mošt z českých jablíček bez konzervantů.
A závěrem ještě něco z moudrosti našich předků :
Čiň ty, co máš, a nech lidi mluviti, co chtí.
Eva Fučíková
lidové řemeslo
Košík je prázdný.