OKÉNKO LIDOVÉHO ŘEMESLA – pro č.17
Koncem minulého týdne jsme se během jednoho dne ocitli z letošního krásného a teplého babího léta v poněkud chladném a sychravém podzimu. Pohled na kalendář však napovídá, že se není čemu divit. I když nás jistě pár hezkých dní ještě čeká, dušičkový čas stojí za vraty.
- OPADÁ-LI LISTÍ DO POLOVICE ŘÍJNA, SV. HAVEL ZASTAVÍ NA POLI PRÁCI A BUDE MOKRÁ ZIMA (16.10)
- SV. HAVEL STOJÍ ZA TO, JAKÉ BUDE PŘÍŠTÍ LÉTO
- DÉŠŤ NA HAVLA, DÉŠŤ NA VÁNOCE
- SV. VORŠILA, JÍNÍ NASILA (21.10.)
- SV. URŠULA PERLIČKY ROZSULA, RÁNO VSTALA, POSBÍRALA, ANI JEDINÉ NENECHALA (21.10.)
- KDYŽ NA URŠULU VĚTR DUJE, TUHOU ZIMU OHLAŠUJE
NAVŠTIVTE ZOO VĚTROVY
Počátkem října, v sobotu 1. 10. jsme byli pozváni na řemeslnou sobotu do nově otevřené ZOO VĚTROVY (u Tábora), na „Svatováclavské posvícení“. Počasí bylo nádherné a celý den se opravdu vydařil. Po dlouhé době jsme mohli konstatovat: „ To nemá chybu!“.
Zoologická zahrada byla slavnostně otevřena koncem letošního srpna (bývalý RANČ VĚTROVY) a v současné době je největší ZOO v JIŽNÍCH ČECHÁCH. Čítá asi 52 druhů zvířat (např. bizon, jaguár, lev, dikobraz, psoun, tygr, krokodýl, mýval, velbloud, zebra, lama aj.), je položena na svazích nad Táborem směrem na Bechyni. Od Blatné je vzdálena asi sedmdesát kilometrů. Každý víkend má svůj doprovodný program, většinou se jedná o akce pro děti, můžete se zde projet na koni nebo se alespoň svézt se spřežením. Pokud vás tato tématika láká, máme pro vás vhodný „tip na výlet.“(www.zoo větrovy.cz)
VŮNĚ BYLINEK ANEB KULINÁŘSKÉ UMĚNÍ NAŠICH BABIČEK
KAŽDÁ DOBRÁ HOSPODYŇKA MÁ SVOU BYLINKOVOU ZAHRÁDKU
Opět se vracíme k naší předprázdninové rubrice.
JEŘÁB ČERVENÝ
Sladkoplodý, moravský, má kyselé až sladkokyselé nepatrně nahořklé plody, které obsahují velké množství vitamínu C. Obsahují i mnoho dalších látek důležitých pro naše zdraví. Sbírají se dobře vyzrálé, případně až po prvním mrazíku. Jako koření jeřabiny zlepšují chuť, vůni i barvu. Dají se všestranně zužitkovat i jako ovoce - kompotovat, kandovat, připravit z nich, želé, šťávu i sirupy. Všechny suroviny zároveň můžeme použít i jako koření. Kořeníme také čerstvými, sušenými i mraženými plody, nejčastěji mléčné i smetanové omáčky, zvěřinu a hovězí pečeně.
A pokud se zelených bylinkových zahrádek týká, blíží se zima, jestli je máte na zahradách, nezapomeňte si včas část přesadit do květníků a přemístit domů pro zimní období, zejména bazalka je velmi háklivá na první ranní mrazíky, uchráníte si tak část čerstvých vitamínů pro nastávající sychravé dny.
TIP NA ŘÍJEN: dřevěné obrázky s mysliveckou a rybářskou tématikou
Eva Fučíková
lidové řemeslo
Košík je prázdný.