MÁJ – OTEVÍRÁ RÁJ
OHLÉDNUTÍ ZA VELIKONOCEMI
O velikonočním víkendu jsme zahájili sezónní prodej 2011 a jak už jsme se v minulých číslech zmínili, tak v letošním roce budeme mít otevřeno o sobotách a nedělích. Zkušební víkend se vcelku vydařil, také počasí jarním svátkům přálo. Obzvláště v pondělí mnozí návštěvníci Blatné uvítali, že k nám mohou alespoň nahlédnout, protože téměř všechny obchody v Blatné byly zavřené (včetně marketů).
V současné době jsme upravili prodejní dobu:
Stále zůstává úterý jako zavírací den. Pondělí – pátek 10.00 – 17.00 hod., sobota 9.00 – 16.00, neděle 10.00 – 12.00 14.00 – 16.00 hod.
V červenci a srpnu potom bude otevřeno celý týden, včetně úterý.
VŮNĚ BYLINEK ANEB KULINÁŘSKÉ UMĚNÍ NAŠICH BABIČEK
KAŽDÁ DOBRÁ HOSPODYŇKA MÁ SVOU BYLINKOVOU ZAHRÁDKU
Touto rubrikou bychom vám chtěli připomenout, že k tomu abychom pokrmům, které pro své blízké připravujeme, dodali neobvyklé chuti, není třeba žádné exotické druhy koření a těžko dostupné přísady. Většinu kořenových rostlin „tzv. zelené koření“ si můžeme všichni snadno vypěstovat sami, ať již na zahrádkách nebo doma na oknech v květináči.
Kromě nezvyklé chuti má tradiční „zelené koření“ používané našimi předky i tu přednost, že je šetrnější k našemu trávicímu ústrojí.
Známé i méně známé bylinky bychom vám postupně chtěli představit a některé z nich vám zároveň nabídneme i v našem obchodě. (zelené nebo sušené, eventuelně nějaký výrobek s daným kořením)
Koření, které naše babičky a prababičky užívaly např. bazalka, bedrník, brutnák, dobromysl, hořčice, kerblík, jeřáb, kopr, kopřiva libeček, máta, majoránka, mateřídouška, rozmarýn, řeřicha…a je jich celá dlouhá řada, je některé téměř zapomenuto. Pokusíme se je znovu oživit.
Dnes začneme s poměrně známou meduňkou a mátou.
MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ (melissa officinalis L.) Vytrvalá bylina s hustě olistěnou lodyhou. Všechny části rostliny mají příjemnou citrónovou vůni i chuť. Lístky přidáváme až do hotových pokrmů čerstvé. Sklízí se před květem a lze ji i sušit. Hodí se velmi dobře do vychlazených nápojů, salátů z čerstvé zeleniny. Přidává se do omelet, omáček, také do polévek. Oblíbený je meduňkový čaj, přidává se také do studeného mléka. Meduňka spolu s mátou a heřmánkem (1:1:1) je blahodárný čaj pro zklidnění zažívacího ústrojí (vhodný proti žaludeční neuróze)
MÁTA PEPRNÁ (mentha piperita L.) Vytrvalá rostlina, mnoho druhů, vysoká 30 -60 cm. Jako koření slouží především listy. Suší se celá nať před květem. Kořeníme jí zeleninu, hrách, fazole, čočku, ovocné saláty, nápoje a pudinky. Nejoblíbenější je v létě, menthol chladí a osvěžuje. K úpravě mas, zejména skopových se přidává čerstvá máta 5-15 min. před dokončením dušení.
Obě bylinky využijete k doplnění letních nápojů, také když zamrazíte jejich lístky do kostek ledu. Je to nejen dobré, voňavé, ale i efektní. Pokud je doma ještě nemáte, můžete je nyní získat za nepatrnou cenu v našem obchodě.(sadbu)
TIP NA KVĚTEN-LÁSKY ČAS: Keramické hrnečky s červenými srdíčky
www.lidove-remeslo.cz - internetový obchod a stránky.
Všechny naše příznivce upozorňujeme, že jsme konečně zprovoznili naše internetové stránky, které jsme již dlouho připravovali. Získáte zde přehled přes všechny námi nabízené výrobky, které zde můžete zároveň objednat. Součástí budou také naše příspěvky do Blatenských listů a další zajímavosti a novinky.
JABLEČNÝ MOŠT OPĚT V NABÍDCE
Všem, kteří před Velikonocemi odcházeli zklamaní, že si neodnášeli lahodný zlatý mok z českých jablíček, sdělujeme, že je opět v prodeji.
MÁJ ZDRAVÝM SKÝTÁ ŽIVOTA MNOHÉ SLASTI A NEMOCNÝM NA NEDUHY LÉKY A MASTI
Eva Fučíková
lidové řemeslo
Košík je prázdný.