přejít na hlavní menu přejít na kontextové menu

Blatenské listy 2021/19

OKÉNKO LIDOVÉHO ŘEMESLA – pro č. 19

 

 

LISTOPADOVÉ SNĚŽENÍ, VŮBEC NEVADÍ OSENÍ

 

  Čas kolem sv. Martina je dlouhodobě spojován s prvními sněhovými vločkami. Bílá zima v tuto dobu  na sebe často upozorní. V posledních letech jsme si trochu odvykli od bohatých sněhových nadílek, vysokých závějí, sněhových bouří a metelic. Jak se však letošní zima vybarví, to se teprve ukáže.

 

O MARTINĚ PO LEDU, O VÁNOCÍCH PO BLÁTĚ

SVATÁ ALŽBĚTA, SE SNĚHEM PŘILÉTÁ

PŘITRHLA-LI ZIMA S KATEŘINOU, BÝVÁ DO OMRZENÍ

 

 

LIDOVÉ VÁNOCE S ČESKOU POHÁDKOU


  Adventní čas se skutečně přiblížil, a proto vás všechny již nyní srdečně zveme na předvánoční prodej, který se uskuteční v průjezdu na tř. J. P. Koubka 3 každou sobotu od 9.00  do 14.00 hodin i déle, od 6. listopadu do poloviny prosince. V atmosféře lidových Vánoc vám tak nabídneme malé zastavení v dnešním uspěchaném čase. Ozdoby z přírodních materiálů spolu s ostatními dekoracemi navodí neopakovatelné kouzlo interiérů našich předků. Vše je doplněno kresbami z pohádek našeho předního výtvarníka Jiřího Trnky.

 

NÁŠ TIP: MODROTISKOVÝ BETLÉM


 

VÁNOCE A KOŘENÍ


  Vánoční i předvánoční čas byl v příbytcích našich předků přímo provoněn bylinami a kořením. Z koření cizokrajného to byl např. anýz, badyán, fenykl, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, nové koření, pepř, skořice, šafrán, vanilka a zázvor. Jednotlivým kořením se i dnes přičítají léčivé účinky zejména na trávení, ale i jiné neduhy. Odborníci doporučují užívat různá koření pokud si chceme zachovat pevné zdraví.

ANÝZ – Anýz jísti – zdraví a vysoké stáří tě nemine.  Pochází z Malé Asie a Středomoří. Jednoletá bylina cca 50 cm vysoká, připomínající kvetoucí mrkev. Používá se do kompotů, likérů a pečiva,

BADYÁN – čínský anýz, nazývaný též hvězdičkový nebo hvězdový anýz, do střední Evropy se dostal počátkem 18. století. Používá se do kompotů, povidel, sladkého pečiva, perníků, k aromatizování čajů a k dekoracím.

FENYKL -pochází ze Středomoří, používá se k nakládání zeleniny, do polévek, omáček, mas, ale i do likérů a sladkého pečiva

 

HŘEBÍČEK – roste planě v Indonesii. Jako koření je znám od pradávna, ještě z dob před naším letopočtem. Dnes se používá k nakládání zeleniny, při výrobě uzenin, likérů, vín, omáček, ale i sladkého pečiva, ústních vod a  voňavek. Hřebíček upravuje trávení a pomáhá od bolesti zubů. Odvar z něho se používá k postřiku rostlin proti škůdcům. (pokračování příště)

 

 

DEN SVATÉHO MARTINA ZIMNÍ ČASY ZAČÍNÁ

                                                                                                                                                                                                                                                Eva Fučíková, lidové řemeslo

 

 

 

 

 

Přihlášení


Zaregistrujte se Zapomněli jste heslo?

Zasílání novinek

Košík

Košík je prázdný.

Novinky

  • 23.6.22 ZAHÁJENÍ PŮJČOVNY LODĚK
    O prvním prázdninovém víkendu zahájíme letos PŮJČOVNU LODĚK. Stanoviště na tř. J. P. Koubka 3 v. prodejně lidového řemesla. Cena za loďku 100,- Kč/ 30 min., 150,- Kč/hod. Tel. 736765747
  • 9.5.22 PRODEJ V BLATNÉ
    Na tř. J.P. Koubka 3 je otevřeno vždy v sobotu 9.00 - 16.00 hodin
    Prodejna českého uměleckého řemesla
  • 9.5.22 Sobota 14. 5. ZAVŘENO
    V sobotu 14. května z provozních důvodů - ZAVŘENO
  • 9.5.22 PŮJČOVNA LODĚK
    Připravujeme k provozu půjčovnu loděk
  • 17.11.21 SKLÁRNA V BĚLČICÍCH KONČÍ
    Je nám velice líto, ale kvůli zvýšení cen energií skončila oblíbená sklárna v Bělčicích. Rušíme proto i naši nabídku krásných historických sklenic.

Najdete nás na Facebooku

Lidové řemeslo
www.lidove-remeslo.cz
Lidové řemeslo
© 2009-2022 Lidove-remeslo.cz Lidove-remeslo.cz, Eva Fučíková, email obchod@lidove-remeslo.cz
Lidové řemeslo Lidové řemeslo Lidové řemeslo Lidové řemeslo Lidové řemeslo