OKÉNKO LIDOVÉHO ŘEMESLA – pro č. 2/2013
ÚNOR CHODÍ OSTŘE KUTÝ, TÁŽE SE SEDLÁKŮ, MAJÍ-LI DOBRÉ BOTY
ZÁHY-LI TAJE, NA DLOUHO NEROZTAJE
NA ČEM VELIKÝ PRACOVAL(leden) – NA TOM SE MALÝ VYSÍLÍ (únor)
SVATÁ DOROTA – ROZDÁVÁ PTÁČATŮM PÍSNIČKY (6. února)
MASOPUSTNÍ REJE A RADOVÁNKY – TRADICE NAŠICH PŘEDKŮ
MASOPUST – doba od Tří králů do Popeleční středy, středy po masopustním úterý (v letošním roce připadá masopustní úterý na 12. února). Období mezi Vánocemi a Velikonocemi (od 13. 2. 2013 následuje 40-ti denní půst )Masopust se slavil se již od 13. stol.. Čas radovánek, tanců, rejů a taškařic, také zabíjaček, dobrého jídla a pití vrcholil vždy poslední tři dny před Popeleční středou. Na bujaré masopustní veselí si potrpěli všichni od těch nejprostších až po samotného krále. Součástí radovánek byl také průvod masek a závěrem Masopustu bylo tzv. „pochování basy“, které symbolizuje konec tance a hudebních veselic na dobu 40ti dní.
TRHY V BLATNÉ OPĚT ZÍTRA – MASOPUSTNÍ VESELÍ – PRODEJNA LIDOVÉHO ŘEMESLA OTEVŘENA
V letošním roce, tuto sobotu 9. 2., půjde MASOPUSTNÍ PRŮVOD také u nás v Blatné. Jeho střediskem bude ulice Na Příkopech a bude zároveň součástí sobotního trhu, který by měl po krátkém zimním přerušení, pokud to počasí dovolí, znovu pokračovat.
TAKÉ PRODEJNA LIDOVÉHO ŘEMESLA VE DVOŘE BLATENSKÉHO MUZEA BUDE OTEVŘENA.! Připravenu pro vás budeme mít tradiční nabídku doplněnou medovými perníčky, blatenskými preclíky i sušenými dobrotami s českého ovoce. Samozřejmě také jablečný mošt.
VĚŘÍME, ŽE MILOVNÍCI TRADIC A DOBRÉ ZÁBAVY NEBUDOU CHYBĚT!!!
------------------
Připojujeme recept na MASOPUSTNÍ MEDVĚDÍ TLAPIČKY:
2 vejce, 2 lžíce Hery, 1 lžička moučkového cukru, 20 dkg polohrubé mouky. Tuk na smažení, moučkový a vanilkový cukr na obalení.
Celé vejce rozšleháme s cukrem a Herou, přidáme prosátou mouku a vypracujeme těsto. Přikryjeme zahřátou čistou utěrkou a necháme 15 min. odležet. Lžící nebo nožem oddělujeme stejné kousky, ze kterých vyválíme slabé placičky. Ozdobíme oloupanými mandlemi(medvědí drápy) a přikryjeme fólií, aby neosychaly. Smažíme po obou stranách do zlatova, na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný tuk a obalujeme v cukru. Jako změna může být i cukr skořicový.
Eva Fučíková
lidové řemeslo
Košík je prázdný.