přejít na hlavní menu přejít na kontextové menu

Blatenské listy 2013/16

OKÉNKO LIDOVÉHO ŘEMESLA – pro č. 16

 

PŘIJDE VÁCLAV, KAMNA NASTAV!

 

  Teplé počasí letošního léta se pomalu mění v chladné a tak nám dává najevo, že podzim je už za „bukem“. Minulý víkend jsme proto neměli otevřeno, ale očekáváme ještě příznivé dny třeba o tomto víkendu, kdy bude také v provozu i PŮJČOVNA LODĚK.

 

ZVEME PROTO VŠECHNY PŘÍZNIVCE PROJÍŽDĚK PO VODNÍCH HLADINÁCH BLATENSKÉHO ZÁMKU – PŘIJĎTE SE ROZLOUČIT S LETOŠNÍM LÉTEM!!!

 

 

PODZIM VLHKÉ A STUDENÉ JEST MOCI, PŘINÁŠÍ OVOCE I NEMOCI

 

  Přichází doba bylinkových čajů a lektvarů, které mají preventivně zajistit naše zdraví. Také sklizeň ovoce, tedy nový přísun vitamínů má naše zdraví podpořit.

 

ČESKÁ JABLÍČKA JAKO LÉK

 

Znovu připomínáme: Jablka obsahují ovocný cukr, ovocné kyseliny, draslík, hořčík, vápník, železo, křemík, fosfor, síru, mangan, pektiny, třísloviny, vitamíny (hlavně C), vonné látky a celulózu. Látky obsažené v jablcích účinně posilují náš organismus bez chemie a vedlejších účinků. Posilují naše svaly a nervovou soustavu, působí proti ledvinovým kamenům, podporují trávení a celkově osvěžují. Zpomalují kornatění cév, snižují hladinu cholesterolu v krvi a odtučňují tkáně. Jablíčka vám také pomohou ke zdravým dásním, lesklým a pevným vlasům a nehtům. Také si říkáte, že je to malý zázrak?

 

 

JABLEČNÝ BALÍČEK (dárek pro Václavy)

 

4 velká nebo 8 malých jablíček, nejlépe kyselejší, 50 g hrubě nasekaných ořechů, 1 lžíce nasekaných rozinek, 1 lžíce nasekaných sušených švestek nebo meruněk, 1 lžička medu, 1 lžička rumu, trochu skořice, sůl, 350 g listového těsta, 1 vejce, moučkový cukr na posypání.

 

Jablka omyjeme osušíme, vypichovačem odstraníme jádřinec. Velká rozpůlíme. Smícháme ořechy, sušené ovoce a další přísady i špetku soli a směsí jablka naplníme. Listové těsto rozválíme na sílu cca 5 mm. Plát rozkrájíme na čtverce podle počtu jablek, tak abychom do něho mohli naplněná jablíčka zabalit. Podle vlastní fantazie tvoříme krásné balíčky, které potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 5 minut na 200 stupňů, potom teplotu snížíme a dopékáme 15 – 20 minut při teplotě 180 stupňů podle velikosti jablek. Hotové balíčky pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.

 

Pokud nejsme na sladké, jablky obkládáme různé pečeně, přidáváme do nádivek když pečeme svatováclavskou husičku nebo kachnu. Sušená jablíčka jsou zdravé a dobré laskominy.

 

LÉTO A PODZIM NADĚLUJÍ VŠEHO, ŠETŘI VŠAK, DOKUD JE Z ČEHO.

 

                                                                                                         Eva Fučíková

                                                                                                         lidové řemeslo

 
SEZNAM ČLÁNKŮ

Přihlášení


Zaregistrujte se Zapomněli jste heslo?

Zasílání novinek

Košík

Košík je prázdný.

Novinky

  • 25.7.19 PRODEJ O PRÁZDNINÁCH
    Upozorňujeme všechny naše zákazníky, že z rodinných důvodů je o letošních prázdninách otevřeno pouze každou sobotu od 9.00 do 16.00 hod. Provoz loděk po telefonické domluvě denně. V týdnu po 15.00 hod.
  • 28.1.19 ČAS PLETENÍ Z PROUTÍ

    Vsoučasné době můžete objednávat košíky z čerstvě upleteného proutí podle našich vzorů i dle vlastního přání! Košíky pleteme do konce dubna!

  • 14.1.19 SPOKOJENÝ ROK 2019

    Všem našim příznivcům přejeme krásný, úspěšný a spokojený nový rok, pevné zdraví, hodně elánu a pozitivní energie.

Najdete nás na Facebooku

Lidové řemeslo
www.lidove-remeslo.cz
Lidové řemeslo
© 2009-2019 Lidove-remeslo.cz Lidove-remeslo.cz, Eva Fučíková, email obchod@lidove-remeslo.cz
Lidové řemeslo Lidové řemeslo Lidové řemeslo Lidové řemeslo Lidové řemeslo